fbpx

Vanaf dinsdag 26 december t/m vrijdag 30 december 2016 kon u in Museum De Wemme in Zuidwolde een unieke en eenmalige tentoonstelling van oude landkaarten van Drenthe en omgeving bezoeken: “Drenthe op de Kaart”.

Het museum is normaal altijd gesloten in de winter. De oude tentoonstelling is afgebroken en de nieuwe wordt nog niet opgebouwd. De zalen staan dus leeg. Daarom was dit jaar besloten om gedurende een week iets met de ruimte te doen. We kozen voor de landkaarten, die in Zaal I hingen.

De meeste van de 25 getoonde kaarten waren kopergravures, maar er waren ook een paar houtsnedes bij. Het zijn stuk voor stuk unieke exemplaren, die allemaal met de hand ingekleurd zijn. Sommige met prachtige taferelen aan de randen en in de hoeken van de kaart. De oudste was in 1550 gemaakt. Het waren kaarten van bekende namen in de wereld van de cartografie, zoals Sebastiaan Munster, Pieter van der Keere, La Feuillie, Ortelius, Ottens en Quadt.
In de koffiekamer van het museum vond tegelijkertijd Kiekies Kiek’n plaats. De Oudheidkamer van Zuidwolde haalde een deel van hun grote collectie (school)foto’s en krantenartikelen uit het archief.

Deze activiteiten trokken veel bezoekers.