fbpx

Tot twee keer toe hield Henk Holtmaat van AB-Cultivars uit Zuidwolde, zondagmiddag 21 mei voor een volle zaal een boeiend betoog in Museum De Wemme. De ruim 100 belangstellenden kregen een prachtig verhaal te horen over zijn bedrijf, dat hij samen met zijn vrouw Marja runt. Hun doel is om bijzondere planten te kweken, waar de mensen behoefte aan hebben. Maar voordat hun planten in de tuincentra te koop zijn, zijn ze minstens 6 jaar verder. Met de planten die in 2020 op de markt komen, zijn ze al in 2014 begonnen met kruisen en veredelen. Van de 30.000 planten blijven er soms minder dan 50 over waarmee verder gekweekt kan worden.

Pas als een plant helemaal aan hun eisen voldoet voor wat betreft kleur, vorm, aantal bloemen, bloeitijd en hoogte,  gaat de volgende fase van het werk beginnen. Dat gebeurt voornamelijk in het laboratorium, waar steriel gewerkt wordt om ziektes te voorkomen. Daar worden, uit het zaad van de uitverkoren planten, minuscule stekjes gekweekt, die naar kwekers over de hele wereld gaan. Deze bedrijven zorgen ervoor dat de babyplantjes opgroeien tot volwassen planten.

Dochter Corine, die het bedrijf van haar ouders op het gebied van de marketing ondersteunt, riep vooral de jongeren op, om weer oog te krijgen voor alle goede eigenschappen die planten hebben. Zij deed dit aan de hand van een film die zij gemaakt heeft in New York en die over de hele wereld, op festivals als de Floriade, vertoond wordt.  

Alle bezoekers kregen 2 planten van een nieuw soort Rudbeckia mee om op een zonnige plaats in hun tuin te zetten. Met het dringende verzoek om later, als de planten bloeien, een foto ervan op Facebook te zetten.