fbpx

Guimpen en pretex op Stiggeltiesdag in Museum De Wemme

Weet u wat guimpen is? Of hoe je werkt met pretex? Op Stiggeltiesdag kunt u daar achter komen. Het evenement vindt plaats op zaterdag 22 april en duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Het entreebewijs kost deze speciale dag maar € 1,00 en is tevens een lot. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Op Stiggeltiesdag is er veel te zien en te doen in en om het museum. Allereerst is er natuurlijk onze nieuwe tentoonstelling “De roerige jaren 60 – Liever langharig dan kortzichtig”. In deze tentoonstelling staan o.a. twee zeer bijzondere Oldtimers. Hier mag je alleen maar naar kijken. Maar buiten komen ook Oldtimers uit de jaren 60 te staan. Hier mag je even inzitten en misschien wel een ritje maken.

En dan natuurlijk het guimpen en de pretex. Maar daarnaast is er nog veel meer. Er zijn demonstraties, workshops en een voorjaarsmarkt met o.a. lammetjes en konijntjes, bloemen en lekkere geurtjes. Roel Kuper is dit jaar niet zelf aanwezig, maar heeft wel weer een heerlijke soep voor ons gemaakt. En ook onze traditionele knieperties en pannenkoeken worden weer ter plekke gebakken. Voor de kinderen is er ook van alles te doen: sleutelhangers en ringen maken, zelf proberen te spinnen, uilenballen uitpluizen of met de dieren knuffelen. Kortom: een dag waar iedereen wel iets van zijn gading kan vinden.

Tenslotte: er wordt vaak gevraagd wat de naam Stiggeltiesdag betekent. Een stiggeltie is het Drentse woord voor een overstapje in het land, meestal over prikkeldraad. De wandelaars onder ons komen ze geregeld tegen. Het wildviaduct, de oversteek voor dieren over de N48 heeft ook de naam Stiggeltie gekregen. Voor Museum De Wemme is deze dag de overstap van de wintersluiting naar de nieuwe expositie.