fbpx

De kar van het jaar 2020 – De PTT-bakfiets

Deze originele transportbakfiets van de PTT, de voorganger van POSTNL, werd gebruikt voor het ophalen van pakketpost van de boot op Texel en het afleveren van deze pakketten bij de geadresseerden op het eiland. Ter bescherming van de lading tegen weersinvloeden is over de laadbak een geprepareerde linnen huif aangebracht.

Op de voorzijde van de laadbak is de tekst ‘POSTERIJEN’ met een registratienummer aangebracht. Dit soort bakfiets werd in 1933 voor het eerst in gebruik genomen en in 1936 kwam ook de gemotoriseerde bakfiets in gebruik. Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1956 opnieuw fietsmateriaal aangeschaft voor de Posterijen en ging men weer gebruik maken van bakfietsen.

In 2019 heeft onze restaurateur Lubbert Linde deze bijzondere bakfiets gerestaureerd. Begonnen werd met het bestrijden van de houtworm, een tijdrovende klus. Daarna werd het onderstel gedemonteerd en van een nieuwe laklaag voorzien. Veel kleine onderdelen van de bakfiets moesten worden nagekeken, hersteld of vervangen.

De tweede grote klus was het restaureren van de huif. Nadat de keuze van het zeildoek was gemaakt, kon de huifbekleding op maat worden afgeleverd. De huif werd opgehouden door vijf steunbeugels van hout, die scharnierend verbonden waren met een metalen onderrand. Met die onderrand was het mogelijk om de huifconstructie op de laadbak vast te zetten. Twee steunbeugels werden gerepareerd. Nadat de op maat gemaakte bekleding klaar was en over de steunbeugels was aangebracht, kon de huif weer op de laadbak worden geplaatst.